Food restoration.

Ätit LCHF strikt i ganska många dagar nu. Känns kanon. Igår var vi lata och beställde hem mat. Kebabsallad till mig, pizza till sambon. Jag fick jätteont i magen efteråt, misstänker att de använder mjöl/liknande i kebaben för att den skall hållas isamman. Synd, det är jättegott med kebab. Nu får man sluta äta det också.
 
Ikväll blir det tjejkväll med några från socionomklassen. Jag har gjort LCHF-vänlig äppelpaj och så vaniljsås till det. Hoppas det blir omtyckt.
 
 
Min version av LCHF äppelpaj:
 
3-4 äppel
Sötningsmedel
Kanel

1 dl kokosmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 1/2 dl mandelmjöl
100 g rumstempererat smör
1/2 dl stevia strö
 
Smöra formen. Skala (om du vill) äpplena, skär i tunna klyftor och lägg i formen. Sockra med sötningsmedel efter tycke, glöm inte peppra med kanel. Jag brukar hyvla lite smörbitar och lägga ovanpå äpplena innan jag sätter in dem i ugnen,  ca 15 minuter i 200 grader.
 
Under tiden så rör du ihop smuldegen. Rör ihop de torra ingredienserna först. Valfri kryddning och sötning. Knäck i ett ägg och ner med det rumsvarma smöret. Blanda till en smulig massa.
 
När äpplena är färdiga, tar du upp och låt svalna en kort stund. Lägg över smuldegen, sockra om du behöver, och peppra lite mer kanel. In i ungen i 175 grader i ca 15 minuter.
 
Jag har äpplena i ugnen först då det är svårt att hinna få dem mjuka i tid, annars bränner du vid smuldegen.
 
 
KÖTTBULLAR m. blomkålsmos och brunsås.
 
Igår gjorde jag köttbullar och blomkålsmos med brunsås. Å, fanken vad gott det blev! Ett stort tips till er som vill äta sås utan att det blir en rinnig deal, det går jättebra att vispa ner en äggula eller två, beroende på hur tjock man vill att såsen skall vara. Så glad att jag har upptäckt äggulans naturliga tjockande effekt!
 
För köttbullarna använde jag mig av två olika recept som jag gjorde till min egen mix:
 
500 g blandfärs
1 finhackad gul lök
1-2 msk kalvfond
1 msk grädde
1 ägg
lite vitpeppar
salt
svartpeppar
 
Se till att du mosar köttet väl med allt. Jag använde mina händer. Se till att du har en skål med kallt vatten i, där kan du doppa händerna för att lättare rulla ihop köttbullarna. Jag ställer sedan in dem i frysen i ca 10 minuter för att de ska formas fast och inte gå sönder vid stekning. Sedan är det bara att steka upp färg på dem, sänka värmen och steka 10-15 minuter så de är så stekta som du vill ha dem.
 
Blomkålsmoset:
 
Valfri mängd blomkål
Grädde
Philadelphia
Muskot
Salt
Svartpeppar
 
Koka upp (jag hade fryst) blomkål i vatten tills de blir mjuka. Låt vattnet rinna av, sätt kastrullen med blomkålen på spisen igen, denna gång häller du i så mycket grädde du känner för. Låt koka in i blomkålen. Därefter tar du bort kastrullen från spisen, tar i valfri mängd philadelphia, salta, krydda och smaka av.
 
Brunsåsen:
 
2-3 dl grädde
1/2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
 
Ta stekpannan du stekte köttbullarna i. Häll i grädden och ta i tomatpuré och kalvfond. Vispa ihop och låt koka upp. Färdigt! Och gott var det!
 
Man kan ha rårörda lingon i om man vill, jag har personligen aldrig gillat lingonsylt så jag slipper tänka på sånt tillbehör.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0