Enlighten me.

Då var vi snart klara med vårt arbete, skönt! Då blir det förhoppningsvis inte fler småuppsatser mer för denna utbildning.

Det har kommit in massor av bilder från fashionweek på style.com. Här är några av mina absoluta favoriter av hitintills avverkade designers:

SportmaxGilesD&GPradaMulberryJust Cavalli


På fredag blir det Ullared med Veronica & hennes kära mor och på kvällen blir det middag ute med sambon och hans jobbarkompisar. Lördagen ger eventuellt tillfälle att åka och se på en av syrrornas nya hus samt besök på IKEA. Söndagen är vilodag.

.

Breakfast at Emma's

LCHF-frukostar kan vara knepigt.  Jag har prövat det mesta. Omelett, ägg o bacon, fil och bär, turkisk yoghurt med grädde och nötter... lövbiffar med ost och senap m.m.

Det är svårt, tycker jag själv. Jag som alltid brukade äta ett stor portion med gröt och det höll jag mig mätt på i alla fall tre timmar. Eller fil och flingor.

Jag har tröttnat på de frukostar som jag har prövat. Ägg och bacon tar tid att göra och det blir mycket disk att ta hand om efteråt. Jag avskyr omelett (just nu i alla fall) och jag har tröttnat på fil och bär.

Så jag har börjat äta en avokado till frukost varje morgon, det innehåller massor av nyttiga ämnen som får igång humöret på morgonen. Och igår fick jag hem ett paket med en mixer och lite olika tillbehör. Nu kan jag äntligen göra en smoothie, vispa grädde och hacka lök på ett mer behändigt sätt! Jag förstår inte att jag inte köpt det tidigare, men nu har jag äntligen en mixer hemma. Så igår satte jag igång med att göra smoothie. Rätt gott, men jag ska nog köpa andra bär och ha turkisk yoghurt istället för fil.Vad äter ni till frukost?


Inspo

- blue detailjs...
.

Cleaning out the closet

Igår satt jag i princip hela kvällen och rensade ut gamla tidningar. ELLE, Cosmo, Plaza m.fl. Från 2006! Så jag hade en hel del att rensa. Det värsta är att jag inte bara kan slänga en tidning. Jag måste titta igenom den för att se så jag inte slänger värdefulla bilder. Inspirationsbilder. Så jag glodde igenom hur många som helst. Benen domnade av och an (satt på golvet) och nacken fick en del stryk. Men äntligen har jag rensat ut! Det blev en bra hög med utrivna sidor som jag ska, någon gång i framtiden när jag har tid, sätta in i plastmappar och arkivera i pärmar. Om man bara känner för att sitta och bläddra i modeutklipp. Hittade en hel del coola bilder. Bra inspo till hösten. Några kommer hamna på le fashionwall.

-07/08Modet ändrar konstant på sig. Det enda tråkiga är väl att framtidsvisionerna är slut. Vi faller tillbaka mot tidigare mode-eror; utsvängda jeans, a-linjeformade kläder, leggings, armpuffar, platå osv. Det känns som modeligan i princip redan har uppfunnit alla former av kläder. De kommer bara i olika nyslipade variationer.

Och så är "spaghettibanden" är tillbaka...! Nåväl, det finns säkert många som tycker det är snyggt.

ex: (3.1 philip lim)
.

56kilo.se har stenkoll.

Detta är ganska bra information till er som är intresserade av LCHF men inte riktigt "vågar" sätta tänderna i det. Åse, aka 56kilo.se, har gått näringslära och blivit lic. kostrådsgivare.

 

Åse: "Jag tänkte att jag skulle göra en liten sammanställning till varför jag gör de matval jag gör. Jag är inte rädd för det andra som jag äter sällan, jag tror inte vi går under av lite socker, lite stärkelse, någon brödskiva då och då. Jag vill ha balans, jag vill inte konsekvent utesluta livsmedel om jag inte behöver eller måste, däremot så lever jag mitt liv så att jag till 90 % äter så rent, så naturligt och så bra som möjligt – för mig. Det finns en anledning till att vi är sjukare än någonsin i västvärlden och jag vet att kosten, livsstilen har stor del i det hela. Vi äter inte artegen föda (det vi är designade för) och vi äter processat, får i oss en massa ämnen som inte hör hemma i våra kroppar. Ny mat skapar nya sjukdomar! Vi belastar våra system långt mer än de är anpassade för.
Äter jag 90% bra så klarar min kropp av de resterande 10%! Men detta innebär inte att min matfilosofi passar alla. Vi äger alla våra egna val och problem.

Varför äter jag lågkolhdratkost för det första?

- Jag håller mig mätt längre.
- Jag har ett jämnt blodsocker.
- Jag blir piggare.
- Jag behöver inte oroa mig för viktuppgång.
- Jag får inget sug efter sötsaker.

 

Spannmål:
Jag äter sällan spannmål. Det finns många orsaker till det. Givetvis dödar inte någon brödskiva mig men jag har sällan behov av det. Fast någon gång ibland tycker jag det är gott och då äter jag det!

 • Spannmål har ofta glykemisk belastning.
 • Det är ingen artegen föda, vi har inga anpassningar till att äta stora mängder spannmål. Jag ska till och med hårddra det och säga att det är ett gift för människan (se nedan)
 • Spannmål innehåller ofta gluten eller andra lektiner (växtproteiner) som tros öka risken för autoimmuna sjukdomar och är inte bra för tarmslemhinnan. Det är oerhört retande för människans kropp. Fytinsyra blockerar mineralupptaget i kroppen. Surdeg är då bäst, för fytinsyran bryts ner då!
 • Vi behöver inga fiber från spannmål, det räcker med det som finns i grönsaker, rotfukter och frukt. Äter man mindre socker och stärkelse så behövs mindre mängd fiber!

Soja
Sojan sägs vara en fullvärdig proteinkälla men det är inte helt korrekt då den inte innehåller metionin och cystein. Sojan har desvärre en mängd hälsomässiga nackdelar. Soja tycker jag kan användas som smaksättare då och då, inte som en del av basmaten.

 • Den är ofta genmanipulerad
 • Innehåller stor mängd xenobiotika (samlingsnamn för artfrämmade ämnen tex lektiner, fytinsyra)
 • Omega 6 dominans (höjer inflammationen i kroppen)
 • Fytoöstrogener som kan leda till hormonella förändringar, sköldkörtelpåverkan.

Bönor, baljväxter
Bönor kan man äta någon gång ibland. Det är ju supergott i en chili con carne!
Tyvärr har det:

 • Omega 6 dominans
 • Fytinsyra
 • Lektiner

Fett
Ja detta fettet! Fett är inget farligt, inget vi blir feta av, det är inte orsaken till hjärt och kärlsjuka, i stället minskar det faktiskt risken för åderförkalkning och hjärt/kärl. Höga blodfetter beror bla på en hög glykemisk belastning, dvs hur mkt fett som vår lever tillverkar pga allt överskottssocker vi proppar i oss! Det fettet vi stoppar i oss (naturligt fett!) har i princip ingeting med att göra hur mkt fett som flyter i vårt blod.
Nu pratar jag naturligt fett, inga onaturliga fettsyror som finns i margarin och i många processade livsmedel som kakor, godis, m.m.
Mättat fett, fleromättat fett, enkelomättat fett låt oss äta av dem alla! Men i min matfilosofi så ingår inte att äta överdrivet med fett! Jag är inte rädd för fett, jag äter inga lågfettsprodukter men jag överdriver heller inte fettintaget.

 • Fett ökar upptaget av fettlösliga vitaminer som A,D,E och K
 • Fett sänker GI värdet, vi håller oss mätta länge!
 • Fett ökar vår ämnesomsättning och andelen fettförbränning.
 • Omega 3 och Omega 6 är essentiella fettsyror! Fast i västvärlden äter vi för mycket Omega 6 som bla finns i onaurliga källor. Vi äter däremot för lite Omega 3 och ofta är kvoten Omga 3/ Omega 6 dålig.
 • Är mättat fett farligt? Nej! Det finns inget vetenskapligt underlag som stödjer det! Bara sambandsstudier.
 • Vi har ätit mättat fett i miljoner år, konstigt att vi skulle bli sjuka av det helt plötsligt nu de sista 50 åren??
 • Kroppen består av mättat fett. Borde vi bli sjuka av något vi själv består av?
 • Många naturfolk äter stora mängder mättat fett och är betydligt friskare än oss.
 • Mättat fett stärker immunförsvaret och skapar inga obalanser i blodfetterna.
 • Mättat fett är stabilt, det oxiderar inte i kroppen och på så sätt höjer inflammationsgraden.
 • Mättat fett höjer det goda kolesterolet HDL
 • Vi har en liten magsäck som är anpassad för energität mat! Det är inte meningen att vi ska fylla ut vår mage med utfyllnad som inte ger oss långvarig energi! Mer fett i kosten, ju mindre och mer sällan äter vi (om vi inte stoppar i oss massa kolhydrater ovanpå det)
 • Kokosfettet är mättat och innehåller otroligt många hälsomässiga fördelar!

Protein
Protein är livets byggstenar! Det ökar vår ämnesomsättning och människan är fullt anpassad till att äta animaliskt protein. Alla essentiella aminosyror finns i animalisk mat. Protein mättar länge och bra! Jag respekterar de som av etiska skäl inte vill äta kött dock.
Helst ska det ju vara bra kött från gräsbetes! Får djuren äta bra mat så får vi oss bättre kött!

Grönsaker
Jag äter rikligt med ovanjord grönsaker! Det finns många viktiga vitaminer/mineraler, antioxidanter i grönsaker. Vi kan äta obegränsat av ovanjord grönsaker i en LCHF kost (finns ett fåtal som måste dra ner men de är få). Ät gärna ekologiskt för att optimera näringsinnehållet och minska risken för kemikalier.

Frukt
Frukt innehåller också vitaminer, mineraler och antioxidanter men innehåller tyvärr också stora mängder fruktos som är socker. Frukotos är extremt aptithöjande och har hög glykemisk belastning. (Tänk på djuren som fettlagrar inför vintern med frukt!) Frukt är inget vi dör av men begränsa det till 1 om dagen och undvik om du ska viktminska eller är sockerkänslig. Jag äter sällan frukt, jag äter hellre bär!

Nötter
Nötter innehåller otroligt många bra mineraler! 1 dl blandade nötter per dag är jättebra för vår hälsa!

Mejeri
Mejeri är tyvärr inte artegen föda och det finns en hel del problem med vassle och kasein.
Vi har ingen fullständig anpassning till mjölkprodukter och det finns ju som ni vet många med laktos och mjölkprotein allergier.
Det finns vissa studier som visar att kaseinet ökar risken för autoimmuna sjukdomar.
Stora mängder grädde, yoghurt och creme fraiche kan vara negativt mot vår viktminskning och personligen så äter jag relativt lite av det.
Däremot är mejerifettet hälsosamt för oss!

Socker
Ja detta behöver jag knappt nämna. Socker är inte bra, för någon!
Vissa som äter LCHF väljer att utesluta allt socker, även honung – alltid. Personligen så väljer jag honung och agavesirap som sötning när jag ibland gör vissa sötade efterrätter. Det är naturligt åtminstone och jag äter hellre det än sötningsmedel och jag tycker det är gott ibland med sötsmakande saker!
Jag äter tom riktigt socker ibland, åter igen: 90/10 regeln.

Jag äter: Fågel, fisk, kött, ägg, grönsaker, fet yoghurt, vispgrädde, creme fraiche, fet ost, nötter, bär = flera ggr i veckan om inte varje dag.
Jag äter ibland: Rotfrukter, mörkt choklad, LCHF efterätter
Jag äter mycket sällan: Riktigt bröd, potatis, pasta, ris, frukt, godis.
Jag äter aldrig: Margarin, sönderprocessade halv och helfabrikat."

Where did all the sunshine go?

Även om det har varit fint väder känner jag att det är svårt att njuta. Just nu käkar jag tetralysal för mina hudutslag (follikuli tydligen). En av bieffekterna kan vara "depression". Nu drar jag bara en djärv slutsats. Men jag är så hängig! Förstår inte detta! Jag borde vara glad! Men inget är roligt längre. Jag drar mig för att göra saker. Jag undviker att gå ut för att det är skönare att låta tiden gå förbi i soffan. Och jag gör ingenting. Allt är så fruktansvärt tråkigt. I-landsproblem. Men det känns verkligen surt. För dyrbar tid bara slösas bort till noll och nada. Jag slösar bort min egen tid!

Cyklade in till stan idag (underbart väder) för att få en nypa friskluft. När jag kom hem var jag lika död som innan jag cyklade. Nu får jag allt trycka i mig broccoli och avokado så jag kommer ur dyster-koma. Jag måste komma igång nu. Har inte tränat på två dagar heller. Men imorgon blir det jag, bollen och balkongen.

Det märks även på mina drömmar att allt är extremtokigt. Jag brukar inte vara främmande för mardrömmar, men nu har de verkligen ballat ur. Kan inte ens återge vad jag har drömt för det är bara... fruktansvärt...

OKEJ! NU TAR JAG ETT ANDETAG! Jag har bara ca 60 år kvar och leva, så det är dags att sätta fart!
Andra tankar

Idag tittade jag på ett program (svt2) om en kvinna i Afghanistan som var med på "Afghanistan Star" (liknande Idol). Om jag inte missförstod det var hon den sista kvinnan kvar i tävlingen innan hon blev utröstad. Hon berättade att hon blev förtvivlad. När hon under live-inspelningen skulle sjunga en sång innan hon gick ner från scenen, började hon dansa och hon drog till och med ner sin sjal från håret mot axlarna. Borgmästaren i staden hon kom ifrån, fördömde hennes "tillgrepp". Män i hennes by sa att hon borde dö, att hon inte följde islam och många andra förnedrande saker. Vissa fann henne modig.

Det som berörde mig starkt var kvinnans moder. Den här modern var stolt över sin dotter, så stolt. Hon berättade att hon som ung hade gifts bort med sin moders kusin. "Jag hade aldrig träffat honom innan bröllopet. Idag gifter sig ungdomar av kärlek. Det är bättre idag." Moderm hade kunnat stöta bort sin dotter på grund av det som hände, men icke. Hon sa att hon var glad för sin dotter skull. Hon sa att "man kan inte alltid göra alla nöjda. Varför gör de så stor grej av det?"

De här kvinnorna är människor i förändring.

Jag reagerade direkt. "Hon är en skam, hon borde dö." För att ha dansat i tv?! Det visar hur inskränkt synen är på kvinnor; hur de bör bete sig och vad som förväntas av dem. Det här var en troende kvinna dessutom. Hon nämnde Gud ofta. Allt stod i hans händer. Och hon litar på honom. Det var smärtsamt att höra henne prata om de drömmar hon hade, men hur de tvingas tillbaka på grund av de dödshot som nu hänger över henne och hennes familj. För att hon vill bli sångerska.

Vi måste dock förstå att Afghanistan är ett land som behöver tid. Det är härjat av krig och de har levt länge på hårda villkor med omvärlden och sin religion. Många är emot den västerländska kulturen och vårt sätt att leva. De är uppväxt i en kultur som är helt annorlunda än vår. Allt är inte svartvitt. Det kommer med så många andra perspektiv och variabler. Vi har ju också stått där en gång för inte mindre än några hundra år sedan. De mest simpla saker för oss är enorma för dem. Det jag hoppas är att de kan anamma en friare kultur som tillåter människor att vara dem de vill vara. Att de ska få uttrycka sig. Så att människor som kvinnan programmet kan få följa det dem drömmer om men som är så långt bort.

Jag tyckte hon visade en mycket vacker sida av den muslimska kulturen, av sin tro, hur islam så enkelt fyller hennes vardag med tro och hopp.
.

SKRIK!

Jag hatar verkligen 550 reps workout. Jag blir nästan förbannad när jag gör övningarna. Jag vill bara att det ska ta slut. Kanske är det det som gör att det går bättre och bättre för varje gång jag gör dem. För en timme sedan fick jag en ny rekordtid:

37 minuter och 32 sekunder
(+ 139 hundradelar). Jag slår mitt nuvarande rekord med nästan fyra minuter. Wow! Jag antar att antal tillfällen som jag behöver stanna upp och vila har minskat, samt att det går fortare att göra vissa övningar. Jag vill bara skrika när jag gör vissa övningar för att jag känner mig så klen när jag gör dem. Sidplankan är min värsta fiende. Den får jag nog jobba på...Igår gjorde jag denna övningen. Det bästa är att den varar vara i 12 minuter. Men den är ändå jobbig. GLÖM ALDRIG ATT SKRIVA UPP ERA RESULTAT!! Annars kan ni ju inte glädjas åt förbättringen! Det är så grymt när man ser att man orkar mer! Står man sedan och stampar med samma resultat kanske det är dags för nya utmaningar?

Mina resultat:
(10 sec vila - 30 sec övning osv)
10 seconds rest

1. Commando Push Ups (my reps – 4 (på tårna), 10 (knäna->), 7, 6, 5, 9)

10 seconds rest

2. Squat and Push Kick (my reps – 12, 13, 12, 10, 10,11)

10 seconds rest

3. Single Knee Tuck (10, 11, 11, 10, 8, 9)

Piercing

Tatuering har aldrig varit min grej, men piercing är något som jag alltid gillat. Fast i öronen. Nu är jag inne på att ha en så kallad Industrial. Ser riktigt snyggt ut. Nästa projekt kanske? Sista var för fyra år sedan. Fast å andra sidan är det tydligen väldigt smärtsamt... oh well...

Spring2012

Kelly Wearstler


Så jäkla snygg kollektion och den färgglada skinnjackan...?! I can only dream about it! För mig vårens IT-plagg.

Flash in the Night

Flash in the Night - Secret Service


Puh! Har precis tränat ett intensivpass i 20 minuter. Här är länken till den workout jag gjorde. Jag har inga av de redskap som Zuzana använder. Mina resultat blev:

1. Sandbag Swing

round 1 – 28 reps, round 2 – 24 reps

2. Cross Legged Burpee (på knä)

round 1 – 4 reps, round 2 – 8 reps

3. Turkish Jump Up

round 1 – 7 reps, round 2 – 7 reps

4. Ugi Crab

round 1 – 15 reps, round 2 – 20 reps

5. Foot Elevated Squat (left leg)

round 1 – 15 reps, round 2 – 15 reps

6. Foot Elevated Squat (right leg)

round 1 – 20 reps, round 2 – 80 reps

7. Jump Lunge & Knee Crunch

round 1 – 10 reps, round 2 – 8 reps

8. Mountain Climber

round 1 – 21 reps, round 2 – 22 reps

9. Sandbag Squat/lunge Combo

round 1 – 15 reps, round 2 – 12 reps

10. Ugi Full Body Combo

round 1 – 4 reps, round 2 – 8 reps


Igår gjorde jag 550 reps (- 30 reps armhävningar) på en tid av 40 min och 46 sek. Jag har alltid förbättrat min tid med fyra och en halv minut! Tror mycket beror på att jag kommit in i övningarna. Nu har även sambon satt igång och tränat. Han tränar mellan 2-3 ggr i veckan.

I lördags var det fest hemma med några tjejkompisar och några hade med sig sina respektive. Min lillasyster överraskade mig med sin närvaro då jag trodde hon var i Norge ;-) Vi gick senare ut och dansade. På söndagen, vilket var den bästa födelsedagen i mitt liv, blev jag fint uppvaktad av min sambo, familj och vänner. Underbar dag, helt enkelt.

 

 

 

Söndagen

 

Imorgon kommer jag göra lite träning med fitnessbollen. På fredag blir det 550 reps igen. Ska försöka göra 30 armhävningar då.

När det gäller LCHF har vi precis slukat upp tårtan och allt mög som blev över från kalaset. I morgon startar serious buisness!

Adios!

What goes around comes around

Jag har kommit på att jag är en mycket dålig shoppingkompis. Jag stänger av mina öron och förbereder mig för jakt på saker att köpa. Skor, kläder... Under de tre senaste åren har jag åkt själv till Malmö (med enstaka undantag) för att shoppa loss. Det blir aldrig ensamt, jag är ju in princip omgiven av tusen ton kläder. Jag behöver inte stressa för att jag tar lång tid på att pröva saker och jag kan strosa omkring i tystnad och fundera på saker. Jag är nog en ensamshoppare. Det är skönast så. Visst kan jag gå på stan med vänner, men jag vet att jag är jäkligt dryg att gå i affärer med.

Igår var jag på stan med min storasyster. Hon är som jag, och det funkade väldigt bra att gå med henne. Såg vi att någon passade i ett plagg så var det "Den ska du ha!" direkt. Ingen tvekan, inget velande. Det var mysigt :-) Prövade ett par skinnskor på Scorett och syrran gapade och sa om och om igen" dem ska du ju bara ha". Så jag fick dem i födelsedagspresent av Robin! Väldigt generöst av min sambo. Det blev även en scarfs och ny plånbok på köpet. När jag var på stan med min mams förra veckan köpte jag några stickade tröjor, en väska, en halsduk och tre t-shirts i olika färger (de är grymma, längtat så länge efter en sådan lång modell så du kan bära kläderna till leggings) och en mockajacka. Puh...

The perfect bag


Lite tröjor inför höstenLe shoes - inget speciellt men perfekta att matcha till det mesta


Har äntligen fått upp min fashionwall!


Nu ska jag träna!!
RSS 2.0