Säg...

...Omelett!

Ett tag när jag var som allra intensivast med LCHF, dvs hösten -09 (och då gick jag ner som mest genom att bara äta lågkolhydratskost) åt jag mycket ägg, omelett och bacon. Jag var praktiskt taget känd i klassen för den som alltid åt ägg och bacon. Men efter våren 2010 kunde jag inte ens se på omelett utan att få kräkkänslor. Tror inte jag varit förtjust i omeletten någon gång, för mycket äggsmak, för mycket smör i, vatten, mjölk, grädde... Nej, det blev aldrig så gott som jag tänkt mig.

Igår när jag jobbade på dagen så gjorde en arbetskollega omelett. När jag kom till köket och såg hennes vackra frukost blev jag sugen direkt. Den såg så god och perfekt ut. Frågar om hon kan hjälpa mig göra en till. OMG! Så gott det var. Den tredje kollegan ville också ha en. Så satt vi alla tre med världens brakfrukost. Arbetskollegan som gjorde omeletten är ursprungligen från Sydamerika och sa att omelett är en vanlig frukost där hon är uppvuxen. Man märkte att hon var van vid det. När hon vände på omeletten så gick den inte i sönder eller nått. Den låg så prydlig och snygg och väntade på att steka klart.

Nu vill ju gärna LCHF-experter att man ska ha smör och grädde i äggsmeten innan man steker, men jag tror det är just det som gör att jag inte kan äta omeletten. Den blir för flottig och smaken av mjölkprodukter trängs med smak av ägg. Men denna omelett smakade bara fräscht och gott. Perfekt till frukost, då jag har insett att jag nog måste dra ner på min filfrukost. För mycket kolisar helt enkelt.

Jag har bestämt mig att döpa omeletten till Karinas Omelett. Du steker upp lite olja (som olja som tål högre grader så att det inte blir giftigt) och lägger i så mycket skinka/tillbehör du vill ha och steker lite. Arbetskollegan berättade att de brukar steka skinka där, så vanlig rök eller kokt skinka går bra, tror rökt är bäst. Vispa ihop två ägg (eller så mycket du vill ha) med liten skvätt mjölk eller grädde och salta. Stek skinkan/tillbehör tills du är nöjd och slänger i smeten. Stek en stund på låg värme och när omeletten verkar redo för att vändas så gör du det. Jag försökte att vända min men den krakelerade givetvis i flera olika bitar. Oh well.. övning ger färdighet!Mams! Så gott att inte steka i smör. Oljan blev mycket lättare att steka i. Jag valde olivolja eftersom jag inte hade något annat hemma och det blev ingen hemsk bismak (har lite svårt för olivolja) utan smakade lagom salt och fett. Funderar på att köpa hem smakfri kokosolja och steka i. Kokosolja har ju mycket nyttigheter så varför inte? Det är dessutom jättegott att steka vanlig skinka i - som ett alternativ till den salta baconen. Har tröttnat på bacon, det är så himla salt och jag ryser så fort jag tänker på det. Det är givetvis gott att äta till en maträtt men bara sådär... nej. Inte just nu i alla fall.

Har precis käkat upp omeletten men jag är inte riktigt mätt. Får väl se om jag tar lite nötter till. Måste som sagt dra ner på kolisarna för jag märker att jag blir sugen på annan mat när jag ätit som mest laktos.

Idag är jag ledig och ska njuta i fulla drag (bortsett från att jag ska tvätta några timmar) och lyssna på gamla goda Madonnahits.

Jag har kollat upp lite kring periodisk fasta. Verkar vara en bra grej! Det handlar om fasta. Men ingen svältfasta. Du äter mellan 12-20 och därefter fastar du. Många fixar ju inte att äta frukost på morgonen och det är kanske inte så konstigt? (När vi var jägare så hade vi förmodligen inte frukost som låg och väntade på morgonen, utan man fick ge sig ut och jaga ihop detta. Vi hade förmodligen inte tid att stilla vår hunger var 3:e timme heller) Dessutom poängterar Åse att det här med att frukost är den viktigaste måltiden på dagen inte alls stämmer på det vis att vi inte tvunget måste äta frukost så fort stiger vi upp på morgonen. Hon menar att det engelska ordet breakfast menar att man "bryter fastan" och oavsett när du väljer att göra detta på dagen så är ju din första måltid alltid din frukost - förstår ni?

Vad jag har förstått så är det viktigt att man ätit lågkolhydratskost under en tid och låtit kroppen komma in i sina naturliga banor först, annars är risken stor att man inte orkar den periodiska fastan och äter mat som man annars inte hade ätit. Hm... jag är väldigt sugen på att testa men vet hur lätt jag kan falla ur balans om jag är hungrig. Tanken är att du äter ca två stora mål. Ett efter 12 och ett till när kroppen är hungrig. Eller att man äter när kroppen säger ifrån. Sedan fastar du från ditt sista mål tills du äter nästa mål vid 12 nästa dag. Vissa äter kvällsmat vid sex på kvällen och frukost vid tio. Ja, jag vill gärna testa.

De tipsar om att man kan gärna kan bryta fastan med ett träningspass och att man efter det äter en rejäl mål mat. Om det är din frukost, bruch, lunch... vad spelar det för roll vad vi kallar det? Så länge det fungerar och man mår bra på det tycker jag att namnet på måltiden är oväsentlig.

En annan sak som jag har tänkt på är att många blir irriterade över att de jämförs med stenåldersmänniskan. Att vi inte kan resonera kring kosten så som stenåldersmänniskan gjorde, för att vi har utvecklats m.m. Nå, eftersom vi håller på att utvecklas åt fel håll (och det är inte fettets fel) där allt fler blir överviktiga, sjuka och dör förtidigt, vi rör inte lika mycket på oss så borde vi ju anta att något är galet.

Cya!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0