Lågkolhydratskost

Haha, hade missat LCHF-debatten i Debatt på SVT i januari (inte så konstigt med tanke på slutseminarierna i skolan) så sitter och tittar på det nu. Oj, oj, oj... vad jag blir trött av att lyssna på dietisterna. Inte på deras idéer om vad man ska äta, men hur de försvarar "tallriksmodellen" och kritiserar LCHF. Det var en kvinna som sa att det inte fanns några långtidsstudier på LCHF, varpå Andreas Eenfeldt svarar att det inte finns inom deras modell heller. "Jo, det finns det ju visst!" utropar kvinnan.

Mhm, tänker jag. Sedan tallriksmodellen infördes på 70-talet så har diabetes, övervikt och överviktsrelaterade sjukdomar exploderat. Jag arbetar på ett äldreboende och dessa gamla människor på 90 plus har barn som dör före dem! Över hälften av dem har barn som gått bort tidigare i alla möjliga sjukdomar. Vad är det då som gått fel på vägen...?

Vilka långtidsstudier påvisar att människor verkligen mår bra av tallriksmodellen? Jag håller med en av debattörerna om att människor är väldigt olika och kanske kräver individuella matmodeller, men äter man inte riktiga produkter så kan det ju inte bara gå bra? Vi är ju ett levande exempel på hur sjuka vi blir av sådan mat. Sambon köpte hem lättcreme fraiche häromdagen. Köper du äkta creme fraiche får du högpastöriserad mjölk, det är allt. Men här innehöll det ca 10 andra ingredienser som förtjockningsmedel, majsstärkelse m.m. Är det sånt vi vill att våra barn ska äta och bli sjuka av?!

Sen bör Katarina Zytomierska inte gå ut med att det är okej att kalla folk "feta, äckliga" m.m. för det är väldigt skadliga ord för vem som helst att få upp i ansiktet. Det är inte så vi ska uppfostra våra barn och det är inte så man tar i ton med andra människor.

Sedan tycker jag att vår mänskliga historia är ett gott exempel på hur väl lågkolhydratskost fungerat för oss. Annars hade vi ju inte varit här idag? Stenåldersmänniskor levde inte på pasta och potatis (som kom till sverige på ca 1600-talet) och under vintrarna växte inget kolhydratsaktigt utan vi levde på kött och rötter. Frukt som banan, ananas m.m. är inga skandinaviska frukter och har inte varit en del av vår kost förrän de senare 50 åren. Och de är väldigt sockerrika.

Sedan har hon rätt i att dagens människor inte utför så tunga arbeten som man gjorde förr och våra kroppar kan inte längre härbärgera attacken från alla kolhydrater som slutligen pajar vår förmåga att producera insulin. Vi förbränner inte som vi gjorde förr. Sedan är det ju inte så att man inte äter kolhydrater alls. Och det är viktigt at poängtera hela, hela tiden. Det finns kolisar i grädde, i grönsaker, i ost m.m. Du dör inte av att äta få kolhydrater, men kolhydrater det äter du visst. Tror det är tillräckligt för att hjärnan ska fungera, eftersom det bevisligen fungerar för tusentals människor.

En kvinna pratade om att om man kollar på mortalitet och jämför det med fett så hade det samband. Men har hon då tänkt på att man har ätit kolhydrater i samband med fettet? Fettet i sig är ju inte farligt, det är ju vad du äter ihop med fettet som är farligt. Kolhydrater hindrar ju kroppen från att förbränna fettet och då bygger man på bilringarna och vikten går stadigt upp liksom hälsan går stadigt ner. Så det där är ren skitsnack ur min synpunkt. Sedan handlar det nog också mycket om attityd. Vill man så kan man. Det handlar inte om att gå runt och tycka synd om sig själv för att man inte få äta både det ena eller det andra. Vill du må bra - suck it up!

En annan dietist pratade mycket om "att man ska hålla vikten" - tyckte det var det enda hon tjatade om. Ja, du, har du någonsin tänkt på att många människor kan vara väldigt smala och hålla sin vikt - men äta så mycket skit att de dukar under på grund av det? Det är ju dem som lever farligast, eftersom de inte påverkas viktmässigt av en illa lagd kost. Som mannen med diabetes sa (som blivit frisk av lchf) "lchf handlar egentligen inte om bantning, om att gå ner i vikt. Det kommer som en bonus på köpet". Du får allt du behöver av den kosten.

Nog om det. Ska slänga på någon film på tv... tror jag dör av tristess snart! Tråkigt att vara hemma själv. Ish!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0